събота, 2 декември 2017 г.

Карамелени коледни бисквити





Представям ви нова рецепта за ароматни коледни бисквити. Карамелени, с много аромати и чудесен цвят. Тестото се приготвя с карамелен сироп и е изключително податливо за обработване. Бисквитите се получават със съвършено гладка струкрута, което ги прави идеални за украсяване с белтък или шоколад. Моите са вече готови и чакат ред за разкрасяване.

Продукти за около 50-60 бисквити:

250 г захар
100 мл вряла вода
100 г масло на кубчета
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
ванилия
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. канела на прах
по 1/4 ч.л. фино смлени кардамон, индийско орехче, семена анасон, карамфил
1 яйце
450 г бяло брашно

Приготвяне:

* Карамелизирайте захарта в по-голям и дълбок съд. Нормална тенджера за супа би свършила чудесна работа. Дръпнете карамела от котлона и на части налейте врялата вода, като бъркате. Бъде внимателни! Независимо, че водата е вряла, все пак се получава бурно кипене и отделяне на гореща пара. За ваша сигурност сложете на ръката си, с която бъркате кухненска ръкавица. Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп. Не трябва да остават парченца неразтворен карамел.

* Изключете котлона, но не махайте от него тенджерата. Прибавете маслото и бъркайте, докато се стопи. След това прибавете содата и всички подправки. Сместа отново ще кипне, активирана от содата. Махнете съда от огъня и охладете до леко топло.

* Към ароматния сироп прибавете яйцето и енергично разбъркайте. Добавете 400 г от брашното и отново разбъркайте на лепкаво тесто. Може да направите това в кухненски робот или с обикновен миксер, но със спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* Оставете тестото напълно да се охлади. Най-лесно и бързо през това време на годината е да го оставите за кратко на балкона. Изсипете тестото върху работния плот и доизмесете с останалото брашно. Не слагайте повече брашно, дори и тестото да ви се стори леко лепкаво. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 1 ден в хладилника. Така всички аромати ще се споят идеално, а консистенцията му ще стане съвършено гладка.

* На следващия ден разточете на части тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 10-12 минути в загрята на 180* фурна. Не препичайте бисквитите! Трябва да останат с приятен карамелен цвят.

* Може да изпечете бисквитите две-три седмици предварително преди да ги украсите. Съща като меденките те ще станат още по-ароматни и ще омекнат. Подправките за това тесто са изцяло въпрос на личен вкус. Нека спомена, че бисквитите не са много сладки. Ако няма да ги правите с глазура, а обичате по-сладко може да увеличите захарта с 30-40 г. Приятно майсторене!





четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Пълнени кюфтета с крем сирене




По време на печене малка част от сиренето изтича, затова е наистина важно каймата да е добре споена. Всъщност, това, което изтича е по-скоро водата от сиренето. То остава вътре като гъст и нежен крем. Пълнените с крем-сирене кюфтета са много сочни и ароматни. Към тях сервирайте допълнително крем-сирене. Опитайте!

Продукти за 6-8 кюфтета:

175 г крем сирене тип Philadelphia с подправки
500 г кайма смес телешко и свинско
½ глава настърган лук
1 скилидка счукан чесън
2 ч.л. сух босилек
1 яйце
2 с.л. галета
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. олио




Приготвяне:

*    Омесете добре каймата заедно с лука, чесъна, босилека, яйцето и галетата. Овкусете с със сол и черен пипер.

*    Разпределете каймата на 6 или 8 части. С мокри ръце ги оформете на плоски кюфтета. В средата на всяко сложете по 1 ч.л. от крем сиренето. Завийте на топче, като се стараете плънката да бъде затворена добре от всички страни с кайма.

*    Загрейте фурната на 200*. Покрийте тава с алуминиево фолио или с хартия за печене. Подредете кюфтетата и ги намажете с олиото. Изпечете за 20 минути и сервирайте топли с допълнително крем сирене. Да ви е сладко!





четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Кошничка от кори за баница




Убедена съм, че всеки има у дома от онези малки смпатични покривчици, плетени на една кука. Освен, че са скъп спомен от баба или мама, те могат да красят както масата, така и храната ни.  Предлагам ви една идеяч как сами да си направите красива и вкусна кошничка от кори за баница, ако нямате машинка за фини вафли. Нужни са ви само няколко точени кори за баница, малко олио и стопено масло, какао, и разбира се въпросната покривчица, плетена на една кука.

Намажете една кора за баница с малко масло и я прегънете на две. Намажете отново и сгънете още веднъжч за да получите 4 слоя. Поставете плетената покривка отгоре и с ножица изрежете напластените кори по нея. Най-отгоре намажете с олио, тъй като то не прегаря така бързо като маслото и ще спомогне за добрия вид на кошничката. Поставете покривката и притиснете с пръстич за да се изравни добре. Поръсете обилно с какао. Внимателно отстранете покривката, като се стараете да не се развалят шарките, които са се образували върху корите. Още по-внимателно ги пренесете в огнеупорна купичка. Натиснете леко навътре с дръжката на лъжицач за да придадете вдлъбната форма.





Изпечете кошничката до златисто в загрята на 170* фурна. След като изстине я сложете в чиния, напълнете с крем или сладолед и сервирайте. Да ви е сладко!





събота, 11 ноември 2017 г.

Картофен хляб с кимион





След като хлябът се охлади напълно го начупете или нарежете. Толкова мек, вкусен и уханен, че му е нужно само парче хубаво българско сирене.

Продукти:

500 г картофи
1 скилидка чесън
2 ч.л. семена кимион
120 мл хладка вода
1 кубче прясна мая (42г)
2 яйца
2 с.л. олио
500 г бяло брашно+малко за доизмесване
1 ч.л. сол




Приготвяне:

* Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сварете ги до омекване в подсолена вода заедно със скилидката чесън и половината от кимиона. След като се сварят ги отцедете, отстранете чесъна и веднага намачкайте на пюре с преса за картофи. Не използвайте миксер или пасатор, за да не стане пюрето лепкаво и с консистерция на лепило. Охладете го до стайна температура.

* Към картофеното пюре прибавете яйцата, олиото, останалия кимион, солта и маята, предварително разтворена в хладката вода. Разбъркайте добре и с брашното омесете меко, леко лепнещо тесто. Поставете го в намаслена купа, покрийте я с кърпа или найлоново фолио и  оставете тестото да втаса за около час или докато удвои обема си.

* Прехвърлете втасалото тесто в кръгла тава, покрита с хартия за печене. Поръсете го с брашно. Ако искате по-голяма височина на хляба, ползвайте тортена форма или подвижен ринг. Оставете хляба да втаса за още 15-20 минути и го изпечете за около 50 минути в предварително загрята на 200* фурна. Извадете го от формата и поставете върху решетка. Да ви е сладко!








неделя, 5 ноември 2017 г.

Талятеле с крем от Philadelphia, манатарки и лешници




Ако използвате сушени манатарки първо ги накиснете до омекване във вода, след което добре ги отцедете. Други видове ароматни гъби са същи много подходящи. Съветвам да използвате натурално крем-сирене, а не с подправки. Така ароматите на гъбите, пармезана и лешниците в масло изпъкват много по-силно. Ако желаете да сервирате ястието с по-течен сос, увеличете количеството на прясното мляко. Не разреждайте сиренето със сметана. То е достатъчно гъсто и мазно и за мен прясното мляко е оптималния вариант.

Продукти за 4 порции:

300 г талятеле
2 с.л. зехтин
120 г масло
250 г пресни или замразени манатарки
175 г Philadelphia-classic
250 мл прясно мляко
1 клонче розмарин
40 г настърган пармезан
сол и бял пипер на вкус
70 г счукани лешници

Приготвяне:

* Сварете пастата според указанието на опаковката. Отцедете я от водата и поръсете със зехтина за да не се слепи.

* Запържете гъбите в 20 г от маслото. Извадете ги ви чиния и посолете.

* В маслото от гъбите разбъркайте крем сиренето и налейте млякото. Сложете клончето розмарин и кипнете крема, като бъркате. Накрая добавете пармезана и овкусете със сол и бял пипер. След като пармезанът се стопи, отстранете съда от котлона и махнете розмарина.

* В друг съд запържете до златисто останалото масло и лешниците.

* Сервирайте ястието, като на дъното на всяка чиния сложите няколко лъжици от крема с Philadelphia. Върху него разпределете талятелите. Гарнирайте с гъби, полейте с лешници и масло, и сервирайте. Да ви е сладко!






четвъртък, 26 октомври 2017 г.

Маслени кроасани с извара




Ето една съвсем различна рецепта за кроасани. Без мая, без напластяване на маслото, без дълго месене. Ухаят неустоимо на масло и се топят в устата. Тестото може да се приготви дни предварително и да се съхранява в хладилник. Рецептата е от списание Genuss, което много харесвам. Не съм променяла нищо по нея и резултатът беше великолепен. Правих кроасаните с кварк, което е вид много фина извара, подобна на рикотата. Заслужава си да ги опитате!

Продукти за 12-16 кроасана:

250 г брашно
250 г меко масло
250 г кварк или рикота (фина извара)
1 ч.л. сол
разбито яйце за намазване





Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото, кварка и солта. Добавете брашното и омесете тесто. В началото може да ви се стори, че е доста лепкаво, но не добавяйте повече брашно, освен леко да напудрите ръцете си. Оставете тестото в хладилник за 30 минути.

* Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот с дебелина 2 см и го намажете с вода. Прегънете на две, леко разточете и отново намажете с вода. Охладете за още 20 минути. Цялата процедура повторете още два пъти.

* Загрейте фурната на 160*. Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 2-3 мм. Нарежете го на триъгълници и завийте хлабаво на кифлички. Бройкато на кроасаните зависи от големината на триъгълниците. Подредете кифличките в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете с разбито яйце. Изпечете ги до златисто за около 35 минути. Да ви е сладко!